marți, 28 noiembrie 2017

Good/Bad Aloe

GOOD ALOE VERA!

Aloe vera (Aloe Barbadensis)
Aloe Vera este considerata de multa lume a fi un adevarat miracol, ce face sa dispara aproape orice boala, de la probleme de digestie si pana la cancer, de la rani, pana la constipatie. Nu-i asa ca si tu esti aproape convins de capacitatile curative ale acestei plante? Cativa stropi din gelul-minune si gata, orice rau a disparut! Chiar asa sa fie? Haide sa aflam impreuna! Parerile sunt impartite!
Alte specii de aloe comestibile
·         Aloe maculata (A. saponaria): Este cultivat pentru uz cosmetic, ca plantă decorativă și rareori pentru uz medical.
·         Aloe arborescens (A. candelabro):Este cultivat pentru uz medical și ca plantă decorativă.
·         Aloe ferox (A. feroz):Se consumă ca un laxativ natural.

 




Se spune ca pentru fiecare boala ce bantuie omenirea, Mama Natura a inventat o planta care sa o vindece. Leacurile naturiste pot face intr-adevar miracole uneori insa numai atunci cand vorbim despre afectiuni blande. Pentru ca cercetarile arata ca in cazul maladiilor grave, aceste potiuni ar putea inrautati starea de sanatate.

Proprietăți:
·         Aloemodin: Reglează funcționarea mucoasei intestinale.
·         Aloeolein: Îmbunătățește ulcerul duodenal și al stomacului. Scade aciditatea.
·         Aloetina: Neutralizează efectul toxinelor microbiene.
·         Aloin: Îmbunătățește constipația.
·         Aminoacizi s: Implicat în formarea de proteine.
·         Carricina: Întărește sistemul imunitar și ajută la apărare.
·         Creatinină: Este esențial în reacțiile de stocare și transmitere a energiei.
·         [Emoline]], [Emodine], Barbaloin: Acid generic [salicilic] cu efect analgezic și antifibril.
·         Mannose phosphate: Agent de creștere al țesuturilor cu efect de vindecare.
·         Mineral este: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru.
·         Mucilage: Activitate emolientă pe piele.
·         Saponin s: Antiseptic.
·         Fitosterol este: Acțiune anti-inflamatorie.
·         Mucopolizaharidă: Responsabil pentru hidratarea celulelor.
·         Hormonul s: Stimulează creșterea și vindecarea celulară.
·         Enzime s: Ei intervin în stimularea apărării organismului
Această specie a fost cultivată din cele mai vechi timpuri pentru utilizarea sa medicinală.
Principiul activ constă în sucul gelatinos din frunze. Mirosul este caracteristic și puternic, în timp ce gustul este amar și neplăcut. Din frunze practic se obțin doi compuși:
·         Gel, care este porțiunea mucilagină a țesutului sau mezofilului situat în centrul frunzelor. Plantele cele mai expuse la soare fac mai puțin pulpă și mai mult latex. Din pulpă se extrage un gel luminos și amar, obținut prin extrudarea părții interioare a frunzelor. Trebuie sa se elimine în prealabil tot conținutul antrachinonă ce se gaseste în epiderma frunzelor.
Dacă acest proces nu este realizat, latexul se va oxida și va lua cu ușurință o nuanță brună. Fragilitatea anumitor constituenți ai gelului face necesară stabilizarea materialului recent obținut și păstrarea acestuia din cauza contaminării bacteriene. Aloe vera are, de asemenea, proprietăți contra psoriazis.
·         Suc de aloe sau latex, este sucul obtinut prin taierea frunzelor, este solid cristalin de culoare maro și foarte amar, numit acibar (Din greacă: "Suc de aloe"). Este localizat în celulele periciclice situate în apropierea legăturilor conductive sub epidermă, între parenchimul clorofit și mucilaginos.

În general, se obține prin lăsare un timp a lichidului care iese din frunzele tăiate transversal și se depoziteaza într-un recipient amestecat cu pulpa.
Pentru a preveni pierderea latexului, frunzele trebuie tăiate de la bază, în apropierea tulpinei . Trebuie remarcat faptul că frunza tăiată nu crește înapoi. Pentru a o folosi cu coaja este tăiată din centru sau în cazul în care doriți să extrageți doar latexul, scoateți în prealabil coaja. Odata luate, frunzele sunt spalate si filetate. Coaja și stratul galben (alantoină) sunt separate.

Cat de eficienta este Aloe Vera?
Ceea ce ne intereseaza la aceasta planta este sucul laptos ce se scurge din frunze atunci cand le rupem. Experienta unora dintre noi arata ca este eficient in tratarea constipatiei, iar in aplicatii locale poate constitui un bun tratament impotriva herpesului genital, psoriazisului si dermatitei seboreice.
Totusi, eficienta plantei in aceste cazuri nu a fost dovedita stiintific la scara larga, prin urmare nu se poate spune cu certitudine ca oricine o foloseste va fi vindecat.

Aloe Vera si diabetul
Unele cercetari sugereaza ca Aloe stimuleaza secretia de insulina in organism, astfel incat poate fi folosita ca tratament pentru diabetul de tip II. Totusi, exista opinii in lumea medicala conform carora administrarea produselor pe baza de Aloe Vera ar contribui la dezechilibrul electrolitic din sange, simptom ce apare frecvent la diabetici.

In plus, administrarea produselor Aloe pe cale orala poate scadea dramatic nivelul de zahar in sange. Prin urmare, persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui sa fie prudente atunci cand opteaza pentru un tratament naturist.

Cand nu trebuie sa folosesti Aloe Vera?
Gelul plantei este adesea utilizat pentru tratarea ranilor si a arsurilor solare. Chiar daca unele studii arata ca Aloe Vera grabeste procesul de vindecare si regenerare a pielii, alte studii au demonstrat ca planta nu face decat sa impiedice, de fapt, vindecarea. Iar reprezentantii Societatii Americane pentru studiul Cancerului sunt de parere ca aplicatiile cu Aloe sunt eficiente doar pentru taieturi si arsuri.

Nu vindeca nici o forma de cancer

Unele persoane sunt convinse ca Aloe Vera vindeca sau previne cancerul prin intarirea sistemului imunitar, stimuland astfel organismul sa lupte impotriva inmultirii celulelor anormale. Aceeasi Societate Americana a Cancerului ne anunta insa ca nu exista nici o dovada clinica potrivit careia Aloe trateaza efectiv cancerul, mai mult decat atat, “utilizata ca tratament impotriva bolii maligne, planta ar putea fi periculoasa si chiar fatala”.

Cercetatorii nu neaga ca anumiti componenti ai latexului de Aloe ar putea fi eficienti in lupta cu cancerul sau SIDA, insa este nevoie de mai mult studiu - pe oameni, nu pe animale.
Aloe Vera creşte în zonele cu climă blândă, unde temperaturile nu coboară pentru mult timp sub 0 grade şi poate fi recunoscută după frunzele cărnoase, în fomă de lance, care cresc direct din pământ, cu marginile în formă de dinte de fierăstrău.

În scopuri teraputice se folosesc atât seva cât şi gelul frunzelor de aloe vera, însă trebuie îndeplinită o condiţie esenţială, şi anume: frunzele se culeg abia când planta împlineşte 2-3 ani. Seva se scurge când se taie frunza, iar gelul provine din celulele bogate în mucilagiu din miezul frunzei.
Aloe conţine un complex de substanţe benefice, printre care aloina şi gelul de aloe. Aloina este un lichid galben-lăptos, situat imediat sub coaja frunzei şi care este folosit de mii de ani ca laxativ, sub formă de prafuri sau ca atare.

Gelul de aloe are proprietăţi antiinflamatorii, detoxifiante şi de stimulare a colagenului, fiind ideal în tratamentele cosmetice de întreţinere a pielii.

Acţiune
Gelul de aloe vera întăreşte sistemul imunitar şi are efecte antibiotice, antiinflamatorii şi antiseptice, care ajută la tratarea anumitor probleme ale pielii precum eczemele şi psoriazisul.
În acelaşi timp, un consum regulat de aloe normalizează tranzitul intestinal, promovând sănătatea sistemului digestiv, creşte absorbţia de proteine, ameliorează arsurile la stomac şi are efect calmant asupra gingiilor şi ţesuturilor bucale moi.

Planta de aloe este o sursă bogată de minerale precum calciu, sodiu, fier, potasiu, crom, magneziu, mangan, cupru si zinc, dar este şi printre puţinele surse vegetale de vitamina B12, A, B, C, E şi acid folic, care nu pot fi asimilate corespunzător doar prin alimentaţie.
Toţi aceşti nutrienţi ajută la menţinerea greutăţii corporale în limitele normale, împiedică îmbătrânirea celulară şi asigură necesarul zilnic de energie.

Indicaţii terapeutice
Eczeme, ten uscat, dermatite, ulceraţii, psoriazis, arsuri solare, acnee, fisuri anale, hemoroizi, reumatism, poliartrita reumatoidă, constipaţie, diabet, hipo şi hiperglicemie, hiperaciditate, gastrită, hepatita A, B,C, rinite alergice, cistită, candida, herpes, oboseală, epuizare, insomnii. cataractă, urcior, glaucom.

Administrare:
Uz intern:
Gelurile de aloe sunt obţinute prin presarea frunzelor proaspete, sucul translucid şi sălciu extras din partea cărnoasă fiind conservat apoi prin pasteurizare sau prin adăugarea de conservanţi. De regulă, se iau câte 50 ml de gel, pe stomacul gol, de două ori pe zi, pentru a îmbunătăţi digestia, pentru a preveni şi combate candidoza şi alte infecţii cu fungi, pentru tratarea hiperacidităţii şi a colitei, a sindromului colonului iritabil.
Sucul de aloe se consumă timp de 7 zile, câte 1 linguriţă de 3 ori/zi, înainte de masă, apoi, 2 săptămâni câte 1 lingură de 3 ori/zi, pentru a activa şi stimula fluxul sanguin şi limfatic, funcţiile rinichilor, ale ficatului şi ale vezicii biliare, reglează sistemul imunitar şi tractul digestiv, ameliorează durerile reumatismale, îmbunătăţeşte statusul psihic şi condiţia fizică.
Sucul de Aloe Vera poate fi procurat în farmacii, dar poate fi preparat şi acasă, cu condiţia să respectăm colectarea şi prepararea corectă a acestei plante.
Se recomandă frunzele mature, cele mai de jos, care se dau prin tocător pentru a obţine sucul de aloe.
Pentru a păstra sucul de Aloe Vera un timp mai îndelungat este necesar să fie conservat cu ajutorul spirtului medicinal, în proporţie de 8:2 şi se se păstrează în frigider, la o temperatură nu mai mare de 15 grade.
 

Uz extern:
Gelul de aloe vera este indicat pentru îngrijirea pielii şi în cazul durerilor articulare şi de tip reumatic şi poate fi folosit ca “prim ajutor” în arsuri şi diverse leziuni, datorită efectelului dezinfectant, hemostatic şi accelerator al procesului de cicatrizare. Se mai poate folosi şi sub forma de praf, compresă, tinctură, cremă, cataplasmă etc.

Precauţii şi contraindicaţii
Aloe vera este contraindicată:
- copiilor mici
- femeilor însărcinate sau care alăptează (poate provoca malformaţii copilului sau chiar avort spontan)
- în afectiuni ale rinichilor sau ficatului
- administrată intern o perioadă mai lungă de timp aloe vera poate provoca crize de colită.

În cosmetică
Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, antifungice, vindecătoare şi de răcorire a zonei pe care este aplicată, aloe vera este foarte utilă în tratarea pielii şi a problemelor acesteia.
Astfel, sub formă de creme, loţiuni, geluri, aceasta poate calma durerile provocate de muşcăturile de insecte, ameliorează acneea şi arsurile cauzate de expunerea excesivă la soare, atenuzează ridurile, vindecă rapid tăieturile mici şi zgârieturile, grăbind procesul de regenerare a pielii.

BAD ALOE VERA!
Aloe vera este foarte populara pentru utilizarile ei medicinale, dar poate cauza si efecte secundare.
Aloe vera, o planta despre care se crede ca este originara din Africa, a fost folosita de oameni inca din timpurile Egiptului antic. Astazi, este cultivata cu scopuri comerciale, in diferite parti ale lumii si este utilizata ca medicament, produs cosmetic si bautura sanatoasa.
Totusi, desi aloe vera a fost acceptata la scara larga pentru valorile ei medicale, s-au inregistrat si cateva efecte secundare. Aceste efecte secundare apar de obicei la persoanele alergice, care folosesc aloe vera impreuna cu ale medicamente, in doze mari sau produse alterate. Efectele secundare pot aparea si in cazul femeilor insarcinate si a altor persoane aflate in conditii speciale din punct de vedere al sanatatii.
Consumul pe cale orala poate cauza efecte secundare, ce apar dupa utilizarea frecventa sau prelungita sau in doze mari.
·         consumul pe cale orala a aloe vera menit sa aiba efecte laxative poate cauza crampe abdominale si diaree. Daca o folositi mai mult de 7 zile, dupa care incetati administrarea, va puteti trezi cu dependenta sau cu o constipatie severa;
·         persoanele care sufera de dureri abdominale, obstructie intestinala si apendicita nu trebuie sa consume aloe vera pe cale orala;
·         aloe vera poate scadea nivelul potasiului din sange, cauzand batai ale inimii neregulate si slabiciune. Acest efect apare de obicei la persoanele care sufera de diabet, boli ale inimii sau boli ale rinichilor. 

Prin urmare, aceste persoane trebuie sa evite utilizarea produselor din aloe vera sau planta ca atare;
·         utilizarea aloe vera pentru mai mult de 1 an creste riscul aparitiei cancerului colo-rectal;
  • un alt efect secundar este diminuarea nivelul zaharului din sange. Cei care urmeaza un tratament pentru diabet sau hipoglicemie trebuie sa intrebe medicul specialist daca le este permis consumul de aloe vera;
  • studiile au aratat ca utilizarea aloe vera pentru perioade mari de timp poate duce la aparitia hepatitei;
  • persoanele care sufera de afectiuni ale tiroidei nu au voie sa consume produse pe baza de aloe vera;
  • consumul frecvent duce la deshidratare si urina rosiatica;
  • supradoza de aloe vera poate duce la acumularea sangelui in pelvis, leziuni la nivelul rinichilor, iar in unele cazuri, poate duce chiar la moarte.
Aloe vera in timpul sarcinii si in perioada alaptarii

Nu se recomanda consumul pe cale orala de aloe vera in timpul sarcinii si al alaptarii. Poate cauza crampe, stari de voma, voma, diaree si contractii uterine care duc la avortul spontan.
Mamele care alapteaza trebuie sa evite consumul pe cale orala al produselor pe baza de aloe vera, deoarece poate duce la complicatii in starea de sanatate a nou-nascutului. Nu se recomanda nici macar sucul din frunze uscate de aloe vera. Si, chiar daca se crede ca aplicarea externa a gelului de aloe vera este lipsita de pericole, intotdeauna trebuie sa consultati medicul inainte sa il folositi.
Uzul extern
Aplicarea la nivel extern a aloe vera este considerata, in general, un procedeu sigur. Dar, la unele persoane, poate provoca senzatia de intepatura, mancarimi usoare sau reactii de hipersensibilitate. Se spune ca utilizarea sucului de aloe vera pe arsuri grave si rani poate incetini procesul de vindecare. Acelasi lucru este valabil si pentru ranile chirurgicale.

Evitati aplicarea produselor pe baza de aloe vera pe tenul care a suferit exfoliere, deoarece poate duce la inrosire si arsuri. Nu aplicati produse pe baza de aloe vera inainte de expunerea pielii la soare, rezultatele fiind iritatii ale zonelor in cauza.
Tineti minte, intotdeauna, ca aloe vera nu trebuie folosita de catre copii.
Este foarte important sa retineti si ca injectarile cu aloe vera trebuiesc evitate, pentru ca pot cauza moartea.
S-a demonstrat ca aceasta planta este plina de valori medicinale, dar aveti grija la produsele cu aloe vera contrafacute. Consultati medicul inainte de a va implica in administrarea unui tratament cu aloe vera.

Alergia pielii la aloe vera

Potrivit MedlinePlus, persoanele care sunt alergice la membrii familiei Liliaceae, cum ar fi usturoiul, ceapa sau lalele,  pot dezvolta reacții alergice la aloe.

Simptome ale pielii

Dacă sunteți alergic la aloe, ati putea dezvolta simptome legate de piele după aplicarea gelului de aloe vera pe piele. MedlinePlus afirmă că persoanele alergice care folosesc aloe vera ca tratament topic pot dezvolta pielea rosie, iritata sau inflamata la locul utilizarii. În cazul în care a fost aplicat înainte de expunerea la soare, persoanele alergice pot dezvolta o erupție în zonele care sunt expuse la soare. Arsura sau înțepăturile pot apărea, de asemenea, la persoanele care sunt alergice la aloe după aplicarea topică a produselor care conțin aloe. Persoanele alergice pot dezvolta boli ale pielii, cum ar fi urticarie sau eczeme, după utilizarea de aloe.

Simptome gastro-intestinale de la aloe vera

Centrul National de Medicina alternativa si complementara (NCCAM) constată că ingestia de aloe poate provoca o serie de simptome gastrointestinale la anumite persoane. Astfel de simptome pot include greață, vărsături sau diaree. Crampele abdominale sau la stomac au fost de asemenea observate de către anumite persoane. Inflamația gastro-intestinala poate să apară la anumiți pacienți și poate fi iritanta și incomoda. Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome gastro-intestinale ca urmare a ingestiei de aloe vera, luați legătura cu medicul.

Simptome suplimentare

Potrivit lui MedlinePlus, injecțiile cu aloe vera au fost asociate cu reacții severe, amenințătoare pentru  viață la persoanele care sunt alergice la aloe vera. Dezechilibrele electrolitice și nivelurile scăzute ale zahărului din sânge pot apărea  ca urmare a ingerării de aloe la persoanele care sunt alergice la aloe vera. În funcție de severitatea dvs. de alergie, astfel de reacții au fost asociate cu cazuri de deces. Condiții medicale suplimentare, cum ar fi bolile de rinichi, diabetul zaharat sau tulburările tiroidiene, pot influența răspunsul la aloe vera. Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome după aplicarea sau ingerarea de aloe vera, solicitați îngrijire medicală.
Astfel, ca celor care nu sunteti alergici la Aloe Vera va propun cateva produse:

 



Fiind eu personal un fost utilizator al produselor cu Aloe Vera, descoperind ca sunt alergica la Aloe, va sfatuiesc pe toti ca inainte sa incepeti sa folositi orice produs care contine aceasta planta, sa testati pe piele putin gel, crema. Astfel veti afla daca sunteti alergici sau nu!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu